Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

 

Situatie schets 



Doordat we in een digitaal tijdperk leven, wordt ook het onderwijs steeds meer gedigitaliseerd. Veel methodes leveren een digitale "bijlage", oefenmateriaal of zelfs de volledige methode op cd-rom. Maar daarmee is de methode niet compleet. Je kunt er  vocabulaire mee oefenen en/of grammatica maar de theorie en de uitleg blijven vaak uit. Daarom zijn de leerlingen vaak weer afhankelijk van het boek voor de instructies om vervolgens gebruik te kunnen maken van de digitale oefeningen. 


Wat er op dit moment gemist wordt is een programma waar leerlingen volledig zelfstandig mee aan de slag kunnen. Waar ze de stof uitgelegd krijgen, de instructie terug kunnen lezen met voorbeelden, digitaal kunnen oefenen en vervolgens het gemaakte werk zelf na kunnen kijken. 


Tijdens mijn LIO-stage kwam het regelmatig voor dat leerlingen de kans kregen om achter de pc te werken tijdens de les. Ze konden dan bezig met woordjes oefenen of  grammatica opdrachten maken die bijgeleverd waren door de methode (Worldwide). Vaak kwam je dan twee situaties tegen die mij stoorden. De leerlingen pakten allemaal het boek erbij om daar de antwoorden uit te halen of de instructie nogmaals door te nemen óf een aantal leerlingen had net de grammatica instructie gemist en kon daardoor de opdrachten niet maken en moest de stof apart van de klas uitgelegd krijgen. Dit kost extra tijd voor mij als docent, die er niet altijd is. 


Het programma wat ik ga ontwikkelen moet de bovenstaande problemen verhelpen en de leerlingen in staat stellen zelfstandig achterstand weg te kunnen werken op het gebied van de kennis van de grammatica waarbij er minimale begeleiding van de docent is. Verder moet het de leerlingen de mogelijkheid geven de verschillende onderdelen van de grammatica in hun eigen tempo nogmaals door te nemen nadat dit klassikaal door de docent gedaan is. De verwachting is dat de leerling hierdoor zelfstandiger te werk kan gaan in zijn of haar eigen tempo en de docent minder tijd kwijt zal zijn aan extra uitleg geven aan individuele leerlingen. 


Het project zal getest worden op de Maritieme Academie Harlingen. De locatie herbergt de eerste tot en met het vierde jaar van alle niveaus van het VMBO afgezien van VMBO-T. Nadat het product getest is zal er worden gekeken naar de feedback van de leerlingen en de docent en zullen eventuele aanpassingen doorgevoerd worden. Daarna zal het programma en de opzet van het programma toegankelijk worden voor ieder die het maar gebruiken wil.