Gebruik
Tijdens de ontwikkeling van het product was het de bedoeling dat het gebruikt zou worden tijdens zelfstandig werken. Hier komen echter een paar logistieke problemen bij om de hoek kijken, en daarom is tijdens de test de toepassing gewijzigd.
Het was de bedoeling dat de kinderen een kleine inleiding zouden krijgen over de werking van het product en het doel ervan, om er vervolgens mee aan de slag te gaan. In de praktijk blijkt echter dat het kiezen van een PC, het gaan zitten, opstarten, inloggen en de verschillen in ICT vaardigheden er voor zorgen dat het ongeveer een halve les duurt voordat de leerlingen überhaupt aan het werk kunnen. Aangezien het product bedoeld is als handige tool ter bevordering van de grammatica instructie en herhaling daarvan, haalt dat de effectiviteit er wat uit.
Vervolgens heb ik gekozen om het op een andere manier toe te passen. In de klaslokalen hangen overal grote digiboards, deze bleken achteraf ideaal voor het gebruik van het product.
Ik heb het product opgestart naar aanleiding van een te behandelen grammatica onderdeel in het tekstboek van de leerlingen. Hierbij is eerst aan de leerlingen het verband uitgelegd tussen het tekstboek en datgene wat ze op het scherm gingen zien, en vervolgens ben ik gestart met de digitale grammatica instructie. De leerlingen kregen op deze manier klassikaal allemaal dezelfde instructie met beeld, geluid en tekst te zien. Hierdoor is het effectiever en attractiever dan een "normale" klassikale grammatica instructie op het bord. Ook doordat de instructie kort en bondig is blijft het binnen de maximale concentratie tijd van de doelgroep.
Tijdens de digitale instructie stopte ik zo nu en dan het programma om wat vragen te beantwoorden of eventuele aanvullingen mondeling toe te voegen naar aanleiding van de vragen in de klas. Toen de instructie afgerond was heb ik de klas gevraagd of herhaling van één van de bepaalde onderdelen (tekst, beeld, geluid) nodig was en dat gedaan waar dat nodig was. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met de oefeningen op het bord. Deze oefeningen werkten ze op papier uit, en konden ze vervolgens zelf nakijken aan de hand van het correctiemodel op het bord.
Reacties leerlingen
De reacties van de leerlingen waren over het algemeen positief. Door de kleurrijke vormgeving en het toevoegen van audio en video materiaal werd de grammatica instructie als 'leuker' beschouwd dan de traditionele manier. Sterker nog, het werd eigenlijk niet zozeer ervaren als een grammatica instructie, wat meestal toch ervaren wordt als het minst leuke en saaie gedeelte van de les. Dit kwam vooral doordat het "anders" was, en er veel beeld in zat. De afwisseling van de verschillende kernmerken van beeld, geluid en tekst werd als zeer prettig ervaren.
Eigen waarnemingen
Ik wil in dit gedeelte in gaan op het resultaat van het product, het gebruiksgemak voor de docent en andere dingen die mij zijn opgevallen.
Allereerst is het mij dus opgevallen dat het product niet geschikt is als een tool tijdens zelfstandig werken wanneer de leerlingen niet allemaal een computer gereed hebben staan. Het neemt teveel tijd in beslag en haalt daardoor de effectiviteit onderuit van het product. Het is echter wel ideaal om als instructie tool te gebruiken voor de klas in plaats van de klassieke grammatica instructie.
Doordat er wat humor in het beeldmateriaal verwerkt zit, vinden de leerlingen het leuker om naar te kijken en houden ze gemakkelijker de aandacht bij de instructie. Simpelweg door het gebruik van een PC wordt het al een stuk interessanter voor de leerlingen. Ik betwijfel echter of het product ook hetzelfde effect zal hebben wanneer dit wekelijks gebruikt wordt. Hierdoor wordt het namelijk weer als "normaal" bevonden verwacht ik, waardoor het de charme er weer uit haalt. Daarom raad ik ook aan het product niet altijd te gebruiken voor de grammatica instructie, maar het af te wisselen met andere manieren om het leuk te houden.
Als we naar de resultaten kijken, dan denk ik dat het vooral voor de leerling die moeite heeft met Engels, en daardoor vaak ook minder geïnteresseerd in de klas zit, een grote meerwaarde heeft. Dit maakt het vak waar hij niet zo goed in is namelijk weer iets leuker, en daardoor pikt hij ook weer net even wat meer op. Ik heb dit dan ook veel gebruikt om naderhand nogmaals de theorie uit te leggen voor de leerlingen die het ná de instructie van het boek, of klassikale instructie nog niet begrepen.
Conclusie
Het was de bedoeling om met deze tool een grammatica instructie te versimpelen en leuker te maken voor zowel de docent als de leerling. Er gaat echter wel zeer veel tijd in zitten om voor elk grammatica onderwerp een digitale versie van te maken, wanneer je een fulltime baan hebt wordt dit waarschijnlijk dan ook moeilijk.
Je kunt echter wel elk jaar een aantal onderwerpen uitwerken, mits daar de tijd voor is, vervolgens hoef je ze alleen zo nu en dan maar op te frissen, maar kun je ze verder 'oneindig' gebruiken aangezien de grammatica onderwerpen niet zullen veranderen.
Zoals eerder al opgemerkt, is het niet te gebruiken op de manier zoals bedoeld was, namelijk tijdens zelfstandig werken in de les. Misschien dat dit wel kan als je een dubbel uur met de klas hebt, maar dan nog steeds gaat er teveel tijd zitten in randzaken als het opstarten en inloggen. Wanneer deze randzaken echter verdwijnen door bijvoorbeeld een laptop klas, een fenomeen wat steeds meer voorkomt in Nederland, kan het product wel op de bedoelde manier succesvol zijn.
Wanneer ik dit product een volledig schooljaar heb gebruikt, met meer grammatica onderwerpen dan nu, zou ik tot een completere conclusie kunnen komen wat betreft de resultaten. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of het, door het toevoegen van beeld, audio en tekst materiaal, voor betere resultaten zorgt. Dat is echter niet een probleem, omdat het wel tot een ander resultaat heeft geleid. Namelijk dat de leerlingen het onderdeel 'grammatica instructie' aantrekkelijker vinden, zonder dat je het doel van de instructie hebt veranderd, namelijk het begrijpen van het aangeboden materiaal. Ik denk dan ook dat dit het grootste succes is van Digigramm, de positieve geluiden van de leerlingen en een nieuwe manier om naar grammatica instructie te kijken.