Analyse
Voordat ik met een duidelijk concept ben gekomen heb ik onderzoek gedaan naar het bestaande digitale lesmateriaal wat beschikbaar was. Ik heb me geconcentreerd op het bijgeleverde digitale lesmateriaal van Allright, omdat daar mee gewerkt wordt op de test-school. Verder heb ik gekeken naar het materiaal wat te vinden was op www.digi-school.nl.
All right is de methode voor Engels die door uitgeverij Malmberg wordt geleverd. Op dit moment is er nog geen volledige digitale methode die het gebruik van tekst & werkboeken overbodig maakt. All right heeft leuke extra opdrachten, maar die maken lang niet optimaal gebruik van de mogelijkheden van digitaal lesmateriaal. Waar het vaak aan schort is beperkte interactiviteit en beperkt gebruik van audio en visueel materiaal. Natuurlijk wordt er wel gebruik gemaakt van leuke geluidjes en korte cartoon-video clips, maar dit is vaak erg oppervlakkig. Ik neem aan dat dit komt omdat het omzetten van alle instructie onderdelen en opdrachten uit het tekstboek en werkboek naar leuk digitaal materiaal zeer veel werk is, en de ontwikkeling van digitale mogelijkheden op dit moment te snel gaat.
Dit zorgt ervoor dat de docent weer "ouderwets" op zoek gaat naar eigen toevoegingen om zijn les mee uit te breiden en op te leuken. Vroeger betekende dat uiteraard veel kopieer, knip en plak werk, tegenwoordig kan je op zoek naar materiaal op internet. Op de website van Digischool staat een enorme verzameling digitaal lesmateriaal. Wanneer je hier echter gaat zoeken stuit je op 2 problemen. De eerste is dat de kwaliteit van al het materiaal niet altijd even goed is. Het is zelfontwikkeld materiaal veelal door docenten die als hobby het maken van digitaal lesmateriaal hebben. Als tweede probleem kom je lang niet voor elk niveau leuk materiaal tegen, vooral voor de verschillende niveaus van het VMBO kom je weinig (leuk) materiaal tegen.
Het materiaal wat je wel vind ziet er vaak amateuristisch uit, of zorgt er voor dat je de laptop/pc gewoon gebruikt als veredelt tekst of werkboek. Dit is zonde, want je kunt de leerlingen zoveel meer bieden dan dat.
Daarnaast ben ik een kijkje gaan nemen op de Onderwijs & ICT-beurs in Utrecht. Er waren hier veel leuke hebbedingetjes te vinden. Ook presentaties van verschillende hardware die in het klaslokaal gebruikt kunnen worden waren aanwezig. Smartboards, Ipad en verschillende netbooks en laptops, interactieve 'tafels' die tevens fungeren als beeldscherm en de nieuwste generatie beamers. Mogelijkheden genoeg om het onderwijs een flinke boost te geven zou je zeggen. Waar je meteen weer tegenaan loopt is dat al die hardware helemaal geen nut heeft als er geen software voor ontwikkeld wordt. De enige ontwikkelaar die aanwezig was, genaamd VO-content had veel mooie praatjes maar kwam niet veel verder dan het materiaal wat je op dit moment terug kunt vinden op internet. Dit zijn ze aan het verzamelen, en aan het doorontwikkelen en ze beloven tijdens het schooljaar 2012-2013 met een volledig digitale leerlijn te komen. Tot die tijd moeten scholen werken met het materiaal wat ze zelf kunnen vinden, of wordt geleverd bij de methodes die ze op dit moment gebruiken.
Als laatste ben ik naar het Zuyderzee College te Lemmer gegaan voor onderzoek. Dit is een school die vrijwel alleen maar gebruik maakt van laptops, en eigenlijk niet tot zeer weinig nog gebruik maakt van boeken of papieren materiaal. Ik was benieuwd naar het materiaal wat ze gebruikten, en of zij misschien wel een goede bron gevonden hadden van kwalitatief materiaal.
De school maakte gebruik van de ELO Moodle, simpel en overzichtelijk maar grafisch niet erg indrukwekkend. Verder is al het digitaal materiaal wat ze gebruiken volledig gekopieerd van uit de tekst en werkboeken door de verschillende vakgroepen. Erg veel werk en zeer indrukwekkend, en hier en daar ook aangevuld met filmpjes van de BBC of Schooltv, maar overduidelijk niet het werk van uitgevers. Ze hebben hier voor gekozen omdat ze tegen exact dezelfde problemen aan liepen als ik in de zoektocht naar kwalitatief hoogwaardig digitaal lesmateriaal, het is er (nog) niet!
Het is natuurlijk erg indrukwekkend dat alle docenten hebben meegeholpen met het digitaliseren van hun bestaande lesmateriaal, maar de desbetreffende docent die ik daar sprak zei eigenlijk hetzelfde als ik hierboven ook al heb gezegd. Hij baalde er soms wel van dat ze de laptops (geweldige macbooks van Apple, die perfect werkten) eigenlijk alleen maar gebruikten als vervanger van de boeken, maar lang niet naar de mogelijkheden van het apparaat werkten. Dit is jammer genoeg wel de harde realiteit, want er bestaat tot nu toe nog geen lesmateriaal wat is ontwikkeld voor het huidige tijdperk en inspeelt op de behoeften van de leerlingen & docenten. Je kunt ook niet van docenten verwachten dat ze de rol overnemen van uitgever.
Ook op de test-school, de Maritieme Academie Harlingen, kom ik tot dezelfde conclusie dat de hardware aanwezig is (genoeg PC's en in bijna elk lokaal een SMART-board), maar niet genoeg kennis en materiaal om de hardware te gebruiken naar de mogelijkheden.
De bovenstaande bevindingen hebben mij er toe gebracht om een product te ontwikkelen dat gebruiksvriendelijk is, op vrijwel elke pc te gebruiken is, zowel individueel als klassikaal en zoveel mogelijk gebruik maakt van de mogelijkheden van beeld, tekst en audio. Dit is Digigramm uiteindelijk geworden.
Ik heb met opzet geen gebruik gemaakt van bestaande digitaal lesmateriaal of materiaal uit bestaande methodes, maar ben gestart "from scratch."
Ik heb gekozen om het product te ontwikkelen en publiceren op de website Prezi.com, hierdoor is het beschikbaar voor iedereen die het maar wil gebruiken, en hoeft er behalve een up to date versie van Flash helemaal niets gedownload of geïnstalleerd te worden.
Didactische aspecten
Voor het ontwikkelen van het product heb ik een aantal tools gebruikt, die zijn terug te vinden op de website, onder het kopje "gebruikte software". Daar wordt ook doorverwezen naar de websites van de software. Daarnaast is het einderesultaat te vinden onder het kopje "Digigramm".
De grammatica instructie wordt op verschillende manieren in het product benaderd, om een zo'n groot mogelijke groep te bereiken. Ze lezen, zien en horen de instructie en vervolgens kunnen ze er mee aan de slag in het oefengedeelte. Meer hierover is te vinden onder het kopje "doelstelling/probleemstelling".
Het ontwikkelde product wordt aangeboden aan de leerlingen, ze mogen hier gebruik voor maken wanneer ze maar willen. Dit betekent dat ze het kunnen gebruiken in de les, maar ook thuis of waar dan ook. Ook wanneer het onderwerp behandeld is kunnen ze het blijven bekijken wanneer ze dat nodig vinden, en kunnen ze elkaar simpel wijzen op het materiaal. De enige vereisten zijn een PC of laptop met toegang tot het internet. Het is een webbased product, wat betekent dat het niet gedowload hoeft te worden om te gebruiken. De mogelijkheid om te downloaden is er echter wel.
Wanneer het product toegepast wordt in de les creëert het een stuk meer rust en duidelijkheid, de docent kan bij vragen eerst verwijzen naar het product, voordat ze bij hem komen. Dit creëert tijd voor hem om zich te concentreren op de leerlingen die werkelijk moeite hebben met de stof en meer begeleiding nodig hebben. Daarnaast kan de docent de klas er op wijzen, dat ze zonder zijn aanwezigheid zichzelf kunnen instrueren met behulp van het product. Dit betekent dat de instructie ook buiten de lestijd kan gebeuren, wat weer tijd vrij maakt voor extra vragen en extra oefening. In het hoofd houdende dat een grammatica instructie toch vaak een 10 tot 15 minuten duurt, betekend dit dat er een zee van tijd vrij komt voor gerichte instructie aan de individuele leerlingen, en meer tijd voor de leerlingen om te oefenen onder begeleiding van een docent in de les.
Een bijproduct dat gecreëerd wordt door het gebruik van Digigramm, is de vaardigheid in het omgaan met Prezi. Verder krijgen ze een duidelijke aaneengesloten opbouw van een grammatica instructie te zien. Ze krijgen meer inzicht in hun leerproces. Daarnaast vonden de leerlingen het leuk om er meer te werken, dit is terug te lezen in de evaluatie op de website.
Het leerdoel is de leerlingen laten kennis maken met het grammatica onderwerp, en ze er mee te laten oefenen. Het product is ontwikkeld om naast een methode gebruikt te worden, maar het is ook mogelijk om het als stand-alone te gebruiken. Voor verdere informatie verwijs ik graag naar de website van digigramm.

